Δείτε εδώ παλιότερες αναρτήσεις του avanti blog

19 Μαΐου 2010

Προβολή στο AVANTI της ταινίας:Στη φωλιά του κούκου

Προβολή της ταινίας στη φωλιά του κουκου την Πέμπτη 20/5 στις 20:00 στο Avanti


Το 1963 ο Κερκ Ντάγκλας θέλησε να μεταφέρει στην οθόνη του κινηματογράφου το βιβλίο του Κεν Κέισι «Στη Φωλιά του Κούκου», το οποίο είχε ανεβάσει με επιτυχία ο ίδιος στο Μπρόντγουεϊ. Ωστόσο, κανένα από τα μεγάλα στούντιο δεν ήταν διατεθειμένο να καταπιαστεί με την ιστορία του Ραντλ Π. ΜακΜέρφι, ενός κατάδικου για αποπλάνηση ανηλίκου, ο οποίος για να αποφύγει τη φυλακή προσποιείται τον τρελό και στέλνεται σε ένα ψυχιατρείο, όπου έρχεται αντιμέτωπος με μια αυστηρή νοσοκόμα, που δεν ανέχεται την αντιεξουσιαστική του συμπεριφορά.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Κερκ Ντάγκλας εγκατέλειψε το εγχείρημα μεταβιβάζοντας τα δικαιώματα του βιβλίου στο γιο του, Μάικλ Ντάγκλας, που τα μέσα της δεκαετίας του '70 κατάφερε να εξασφαλίσει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο το σημαντικότερο ηθοποιό της εποχής, τον Τζακ Νίκολσον, και για τη σκηνοθεσία τον Τσεχοσλοβάκο Μίλος Φόρμαν, ο οποίος είχε καταφύγει στις ΗΠΑ και, αναζητώντας την πρώτη του επιτυχία, δέχτηκε την πρόταση έναντι μικρής αμοιβής.
Τελικά, οι προσπάθειες όλων των συντελεστών απέδωσαν, καθώς η ταινία αποδείχθηκε μεγάλη εμπορική επιτυχία και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς, παρ' ότι το σενάριο ήταν σαφώς λιγότερο αιχμηρό από το βιβλίο. Η «Φωλιά του Κούκου» κέρδισε και τα πέντε μεγάλα βραβεία (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α' ανδρικού και Α' γυναικείου ρόλου), γεγονός που έχει γίνει μόνον άλλες δύο φορές, το 1934 με το «Συνέβη Μία Νύχτα» και το 1991 με τη «Σιωπή των Αμνών». Για να επιτευχθεί αυτός ο οσκαρικός άθλος, η Ακαδημία χρειάστηκε να ξεπεράσει τη φοβία που έτρεφε πάντα προς τον εκρηκτικό και ανεξάρτητο Τζακ Νίκολσον και να προσέξει την άγνωστη έως τότε Λουίζ Φλέτσερ, η οποία ενσάρκωσε την αυταρχική νοσοκόμα αποφεύγοντας τις έντονες εξάρσεις. Η 40χρονη ηθοποιός προσέφερε μάλιστα μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία των Όσκαρ· χρησιμοποίησε τη νοηματική γλώσσα για τον ευχαριστήριο λόγο της, προκειμένου να την καταλάβουν οι κωφάλαλοι γονείς της.


Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι δίπλα στους σταρ εμφανίζονται και πολλοί πραγματικοί τρόφιμοι ψυχιατρείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :